Joop : “Ik voel mij fitter en ik heb mijn grenzen verlegd”.

Joop (73) en Ineke (76) hebben vanaf april getraind. Zij zijn door de praktijkondersteuner van huisartsenpraktijk Giesbeek op de wandelchallenge geattendeerd.

Joop had in april zijn twijfels of hij het wel vol zou houden. In de afgelopen 10 jaar had hij 2 nieuwe heupen gekregen en kreeg 1,5 jaar geleden ook nog last van een klapvoet. Kortom het lopen ging niet meer geweldig, Dit vond hij jammer want hij wandelde altijd graag. Eind december 2017 verhuisde het echtpaar vanuit het westen naar Lathum. Na een val kwam hij al snel in aanraking met de huisartsenpraktijk en met de praktijkondersteuner, zij wees hem op de wandelchallenge. Dit was wellicht een mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen en begeleid weer beter te gaan lopen.

Na veel twijfels trokken ze de stoute schoenen aan en hebben ze zich aangemeld. De wandelchallenge heeft ze veel gebracht. Ze werden opgenomen in de groep en gestimuleerd, iedere week was de maandagavond een uitstapje om naar uit te kijken, ook al sloeg soms ’s middags de twijfel toe of het lopen ’s avonds zou lukken. Ze hielden vol en kwamen na iedere wandeling voldaan thuis. De wandeltrainers Jan en Arend hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. Telkens benadrukten zij dat het steeds beter ging. Ondersteund door de een geweldige saamhorige wandelgroep hebben Joop en Ineke tijdens de finale dag 12 kilometer gelopen. Vermoeid maar trots haalden zij de finish. De conditie en de spierkracht zijn verbeterd, Joop beleeft weer plezier aan het wandelen en gaat hier ook samen met Ineke met de groep mee door.

In een zonovergoten Amsterdam werd op 29 september als afsluiting van de diabetes challenge door ongeveer 4000 mensen de finale gelopen. Met 300 wandelaars uit de regio Arnhem werd er ‘s morgens tussen 8 en half negen met 4 bussen vertrokken (georganiseerd door de regionale huisartsenorganisatie Onze Huisartsen) naar Amsterdam. 22 wandelaars uit Giesbeek en Doesburg liepen de 5 (bleek uiteindelijk 7 km) of de 10 (bleek uiteindelijk 12 ) km. Enkele konden niet in verband met vakantie of werk, maar leefden wel met de finalisten mee. Iedereen heeft de finish gehaald.

Vanaf half april is er iedere week in Doesburg getraind onder leiding van Joey Pelkman van Plusfit en in Giesbeek door wandeltrainers Jan en Arend van atletiekvereniging De Liemers uit Zevenaar. In Giesbeek was voetbalvereniging GSV iedere week gastheer om te zorgen dat we een verzamelplek hadden om te starten en te eindigen en ook even iets te kunnen drinken. Zowel in Giesbeek als in Doesburg werden mooie routes gelopen, de deelnemers kwamen regelmatig op plekjes waar ze nog niet eerder waren geweest.

Beide groepen lopen op eigen initiatief door. Op maandagavond in Giesbeek en op dinsdag en donderdagavond in Doesburg.