Buurtsportcoach Sport en Zorg #NationaleSportWeek

  • Jenny Zwiggelaar
  • Buurtsportcoach Sport en Zorg
  • PlusFit Fitness & Fysiotherapie

Plusfit helpt mensen om weer in beweging te komen

Als Buurtsportcoach ben ik de schakel tussen gezond bewegen en blijven bewegen. Vanuit mijn werk als fysiotherapeut krijg ik dagelijks vragen over pijn of moeite bij bewegen. In beweging komen is juist een goede behandeling tegen de pijn, benauwdheid of beperking. Maar door die beperking is het moeilijk om met bewegen te starten. Bij PlusFit begeleid ik mensen. Ik train en coach ze om te bewegen ondanks chronische pijn, hart-, vaat, of longklachten. Ik heb een mooie, kleinschalige en overzichtelijk trainingszaal tot mijn beschikking om mensen verantwoord en veilig te laten bewegen en trainen.

Er is veel te doen in Doesburg

Door de samenwerking binnen Doesburg Beweegt en door mijn taak als buurtsportcoach heb ik veel meer zicht gekregen op de mogelijkheden om in beweging te komen en te blijven op verschillende manieren. Zoals bij verenigingen of andere activiteiten. Een voorbeeld hierin is Jan, hij heeft een versleten heup en zat depressief thuis bij zijn ernstig zieke vrouw. Voor haar kwam ik in eerste instantie aan huis behandelen. Nu komen ze samen trainen bij PlusFit. Maar belangrijker nog, ik heb Jan getipt over Walking Footbal, waar hij nu elke dinsdag met veel plezier naar toe gaat. Zijn heup blijft versleten en doet nog wel eens pijn, maar hij heeft zijn plezier weer terug en dat zorgt ervoor dat hij het volhoudt.

Door Doesburg Beweegt is het mogelijk om mensen laagdrempelig te begeleiden bij het bewegen. Een voorbeeld zijn de wandelgroepen op verschillende tijden en op verschillende niveaus. Zo kwam Jannie bij mij terecht via de WMO-consulent. Jannie heeft het financieel niet breed en heeft meerdere problemen. Ze moest beter voor zichzelf gaan zorgen vanwege haar diabetes. Na een opstart van 3 maanden trainen met Doesburg Beweegt had ze genoeg vertrouwen om aan te sluiten bij een wandelgroep. Daar is ze heel warm onthaalt en ze loopt nu wekelijks een uur door Doesburg. Tot groot geluk van Jannie.

Een ander voorbeeld is het zwembad: het bewegen in het water voor de mensen die niet mee kunnen komen met de bestaande lessen/niveaus door lichamelijke beperkingen. Hierbij is mijn achtergrond als fysiotherapeut een groot voordeel want ik kan daarbij gericht instrueren hoe bewegen anders kan. Door mensen te leren maar vooral laten ervaren wat ze WEL kunnen, vergroot hun zelfvertrouwen en plezier in het bewegen. Dat zijn fijne voorwaarden om vol te houden, ondanks dat het soms best veel moeite of energie kost.

Ady over PlusFit

Een paar jaar geleden is PlusFit begonnen met bewegen en oefeningen in het water. Met gebruik van diverse materialen. Ik ben er vanaf het begin bij. Het is zo fijn alle spieren gebruik je in het water. Ik heb een beperking maar door al deze bewegingen ben ik mij lichamelijk beter gaan voelen. En wat zo leuk is zijn de sociale contact in het water. Als je denkt het is iets voor mij, doe vooral een keer mee in Zwembad Den Helder.

Elke dinsdagmiddag van 14.15-14.45.van 14.00 mag je er al in. De kosten zijn maar 2.50 per les.

Ady Spronk


Willy: “Ik doe wat ik kan”

Bewegen is voor mij niet vanzelfsprekend. Maar elke dinsdagmiddag ga ik naar het zwembad om oefeningen te doen onder leiding van Jenny en/of Pepijn. Ik hoef mij niet op te geven, dus als het een keer niet wil kan ik gewoon overslaan. Maar dat overslaan wil ik eigenlijk liever niet omdat het fijn is. De oefeningen worden losjes en speels gegeven waardoor er ook veel te lachen valt. Samen met de opwaartse druk van het water maakt dat ik vaak net iets meer kan dan anders. En kan ik iets niet?, dan is er altijd wel een variant op de oefening te bedenken. Ik wordt uitgedaagd om niet minder te doen, maar zeker ook niet meer dan ik kan. Dus ik doe wat ik kan!

Willy Remmelink


Ook voor mensen met een laag inkomen

Dankzij afspraken met de gemeente Doesburg kunnen we mensen met weinig financiële middelen op een veilige en vertrouwde manier in beweging laten te komen in onze praktijk. Daar kan ik iemand laten trainen op het niveau en met de mogelijkheden die past bij de persoonlijke mogelijkheden.

Sporten is plezier!

Ik vind het ontzettend leuk om zo gevarieerd met het bewegen bezig te kunnen zijn. Het is zo fijn om iemand met een goed beweegadvies op gang te helpen en daar zienderogen van te zien opknappen. Het geeft echt voldoening als mensen vooruit gaan, dat het hun wereld opent en ze dingen weer kunnen doen met plezier. Ondanks beperkingen en moeilijkheden zoek ik samen naar de mogelijkheden, er is zoveel wel mogelijk!

Voor meer informatie over de PlusFit fysiotherapie en training zie de website: www.plus-fit.nl of volg ons via facebook: facebook.com/plusfitdoesburg   

Een afspraak maken kan via telefoonnummer 0313 78 50 97 of mail: info@plus-fit.nl