Buurtsportcoach Aangepast Sporten #NationaleSportWeek

  • Jorien Hartenman
  • Buurtsportcoach Aangepast Sporten
  • Uniek Sporten

“Kinderen van het speciaal onderwijs die samen in hun rolstoel aan het dansen zijn, een man die sinds een ongeluk niet meer stabiel op de benen staat maar zijn grote liefde tennis weer gaat oppakken, een meisje met het syndroom van Down die eindelijk een dansgroep heeft gevonden waarbij ze zich thuis voelt en zichzelf kan zijn, en een meneer die al jaren alleen maar op zijn scootmobiel uit het huis komt, maar nu een handbike gaat uitproberen”.

Dit zijn de mensen die ik dagelijks tegenkom als buurtsportcoach aangepast sporten binnen de gemeente Doesburg. En dit zijn ook de mensen waarvoor ik wat wil betekenen. Ik geloof namelijk dat iedereen kan sporten, ongeacht handicap of beperking. We bereiken dit onder andere door het platform van Uniek Sporten, door het huidige aanbod te ondersteunen en door samen te werken met een tal van organisaties.

Hoe ziet mijn werkdag er verder uit? Heel verschillend. In de ochtend ben ik bezig met het organiseren van een sportdag voor een tiental speciaal onderwijsscholen. De 100 leerlingen hebben verschillende vormen van autisme, adhd, add of andere gedragsproblematieken. Zij maken tijdens zo’n sportdag kennis met freerunning, bootcamp, boksen en dansen. Deze clinics worden verzorgd door verenigingen uit de regio en dus ook uit Doesburg. Hierbij is het wel belangrijk dat de verenigingen kennis over deze doelgroep hebben. Daarom organiseren we met Uniek Sporten ook bijscholingen voor verenigingen en sportaanbieders.

In de middag heb ik een aantal sportvragen ontvangen via www.unieksporten.nl. Een vrouw uit Doesburg zit in een rolstoel en wil graag sporten, maar weet niet waar ze terecht kan. Ik heb haar onder andere doorgestuurd naar een tennisvereniging in Zevenaar en Beekhuizen waar ze rolstoeltennis verzorgen. Daarnaast krijg ik van een moeder uit Rheden de vraag waar haar zoon met autisme kan sporten. Die stuur ik dan weer door naar een sportschool in Doesburg waar ze ervaring hebben met deze doelgroep. Ik kijk dus over de gemeentegrenzen heen, en probeer het aangepast sporten regionaal aan te pakken.

Maar het allerleukste van mijn werk zijn die blije gezichten. Hoe mooi is het om te zien als kinderen helemaal los gaan in het dansen, als iemand na een ongeluk weer een sport op pakt, of als een meisje nieuwe vriendinnen maakt tijdens haar wekelijkse sport-uur of die man die jou met een glimlach inhaalt op zijn handbike. Die mensen hebben dan wel een handicap of beperking, maar verdienen net zo goed het plezier van sporten. En die mensen help ik bij hun zoektocht!